SMILU - nenápadné, drobné, žlutě kvetoucí rostlince, která vám ozdobí zahradu, přinese další chuť do kuchyně, a dokonce i léčí – se přezdívá písečná protěž. Smilů (Helichrysum) je mnoho druhů, které jsou si podobné vzhledem i účinky, Nejčastěji se využívají smil písečný a smil úzkolistý neboli italský.
Co všechno Smil dokáže?
Smil se doporučuje hlavně při potížích s játry, žlučníkem a ledvinami, přispívá k detoxikaci, podporuje látkovou výměnu, pocení a produkci žluči a snižuje krevní tlak.
Dále pomáhá při zánětech dýchacích cest či močových cest, proti bakteriím, virům, ale i plísním či střevním parazitům,
Silice smilu mají také uklidňující účinky a zmírňují bolest, proto se z květů připravuje i olej. Ten se používá ke zklidňujícím a uvolňujícím masážím svalů, lze jím také potírat spánky při bolestech hlavy či nervozitě. Inhalováním silic smilu uklidňuje a usnadňuje usínání.
Na co všechno lze Smil ještě využít?
Listy smilu úzkolistého se využívají hlavně v kuchyni, říká se jim také „italské maggi“, protože zvýrazňuje chuť polévek.
Jak smil italský, tak písečný můžete použít do marinád při grilování masa, dobře se hodí i k dalším středomořským kořením : k tymiánu, rozmarýnu, levanduli. Uplatní se ale i do orientálních pokrmů, dochutí rýži, brambory i těstoviny.
Sušené květy a listy smilu můžete také zašít do polštářku, který vám v posteli pomůže k lepšímu spánku. A pokud takový polštářek vložíte do skříně, odradí moly šatní.